Durerea

Durerea are trei componente:
durerea fizică – impuls electric de la nerv la centru cerebral (calea de proiecţie spinotalamică) + injecţie de neurotransmitatori, cea pe care o ştim cu toţii şi îşi găseşte explicaţia în dicţionar.
durerea emoţională este sistemul de apărare psihic subconştient care provoacă disconfort şi efecte secundare, păstrând conştiinţa în alertă şi inducând frica de “never again”, dând culoare şi calitate durerii.
durerea socia-culturală reprezintă integrarea celorlante praguri în mediul socio-cultural al subiectului precum eveniment şi face parte din procesele cognitive superioare, este impetuos necesară participarea memoriei şi dă semnificaţia durerii.

Toate cele 3 faze pot fi şuntate. Ignorăm deseori faza 2 care e cea mai păcălitoare de multe ori, şi cea mai “falsă” – este în acelaşi registru de “you do it to yourself”. Ba da, e o alegere. Faza 3 este de obicei o rezultantă, un fel de concluzie post-traumatică cu care trăim. Despre durerea fizică: poate fi depăşită prin antrenament – până la un anumit nivel – şi uneori creierul ia singur decizia întreruperii ei în fază 2.

Chiar totul poate fi controlat?

sursă: “The Puzzle of Pain”, Melzack (1973) via Snatislav Grof

4 Comments

 Add your comment
  1. http://www.descopera.ro/dnews/9348793-cercetatorii-au-descoperit-leacul-pentru-inima-franta

    era banal&genial, nu? dc faza 2 are aceleasi sisteme (de baza) ca orice alta durere inseamna ca un analgezic usor specializat functioneaza. it does! (si nu vorbesc de anti-depresivele usoare, nici macar clasa “pre” – analgezic, da?). nu face sa dispara durerea ci o face suportabila. ceea ce mie mi se pare o ‘descoperire’ remarcabila. uite cum face creierul baie in serotonina: http://img441.imageshack.us/img441/372/serotonin.jpg

    da, da… “atat de chimici”. da, medicamentele sunt utile a fi luate cand este nevoie de ele, fara abuz.

  2. 1 si 2 e procesat de acelasi centru cortical: Anterior Cingulate Cortex. https://www.youtube.com/watch?v=lGglw8eAikY

Leave a Comment

Your email address will not be published.