Alegerile din Ucraina din 2019 sunt câștigate de un candidat mai naționalist. Pentru a-și menține agenda și susținerea, și pentru că Rusia face în continuare spectacol pe incidentul din noiembrie 2018 din marea Azov (militarii prizonieri sunt judecați pentru spionaj & diverse, cu niște ani grei de închisoare - vezi cazul Sentsov; iar concomitent vor fi aduse mai multe rachete balistice în Crimeea și vor patrula naval excesiv și abuziv în Marea Neagră) Ucraina declara război Rusiei. Întreg mapamondul se aricește. Ucraina închide acordurile de la Minks și reia ofensivă pasiv-obosită din Donbas. Rusia se hăhăie dar își întărește agresiv granița, trimite și o divizie de blindate în regiune, dar cu rol defensiv și pentru scopul declarativ de a păstra pacea și a apăra cetățeni ruși. Vor forța acapararea Maripolului și probabil vor reuși însă cu deranj de ambele părți. Pe scurt Ucraina nu o să aibă cu ce, va primi de la Vest bătăi pe umăr (așa cum primea și domnitorul Ștefan cel Mare via Papa de la Roma și tronurile vremii), o să primească pe sub mâna, și pe bani, niște armament ușor și puțină logistică americană. Polonia se va încolona la granița și se va isteriza că dacă trebuie să stabilească pacea în regiune o va face, Rusia va comasa și trupe pe partea bielorusa și se va juca nervii finlandezilor dar fără urmări teribile. La un moment dat una din conductele de gaz ce traversează Ucraina va fi sabotată, însă incidentul se va rezolva în timp. Într-un final Ucraina va pierde teritoriile aclamate de Ruși, și va trebui să cadă la pace, încercând pe noua organizare o apropiere de Europa vestică, care însă nu se va întâmpla.

China își va vedea de creștere (și Brazilia), și va profita de ocazie să-și etaleze efectivele militare la granița cu Rusia și va mai stoarce niște buget pentru apărare, profitând de fiecare dată când va avea ocazia să arate că este un player important. Europa se va întări politic și se va pune, din nou - dar serios, existența unei armate europene. USA prin Trump va face spume și atât, o să-l declare pe Putin iresponsabil, mai multe sancțiuni și joc de glezne, poate niște taxe economice de import/export către Europa, dar la care se va renunța după relativ scurt timp demonstrându-se că a fost o idee proastă. În timp se va izola, și se va ocupa de problemele de la granița cu Mexicul. În loc de armata europeană - dar cu promisiunea creșterilor bugetelor militare ale statelor membre, pe contracte cu Franța și Germania - francezii vor 'ceda' locul ca membru permanent în consiliul de securitate ONU uniunii din care fac parte. Adică va fi același delegat, dar va reprezenta EU, cu angajamentul unei rotații periodice cel puțin către partea nemțească.

Și așa va prinde lumea o nouă criză economică mondială, de dată mai puțin agresivă. Extremismul se va mări în Europa, vor mai fi noi atentate teroriste - însă doar în Bruxelles, în tandem cu niște violențe în sudul Franței pe fond social. După ce România va ceda președenția EU - ca să se constante că n-a contribuit cu nimic special la această până la urmă - Brexitul va funcționa, și oricât se vor strădui britanicii să iasă în termenii lor tot vor ieși șifonați (dat fiind conflictul ruso-ucrainian se vor dori o voce NATO importantă, dar în afară de reînarmări nu vor fi schimbări în linii mări). România în schimb va face un acord pe axa Varșovia-Budapesta-București de a două viteză a Europei cu viziuni iliberale încercând să creeze un centru de putere regional, acord întărit și de niște tratate economice cu Turcia care va avea nevoie de aliați că de apă, ca să scape presiunii interne dată de dictatură.

În România alegerile vor fi câștigate de PSD. Și locale și parlamentare, mai puțin președinția - care dacă va fi luată de un candidat aliat de centru-stânga aceasta va trăda alianța pozând ca opoziție, șicanele între președinte și putere vor continua sub altă formă - așa cum s-a întâmplat și în ultimii 10 ani. Accentele extremist-naționaliste se vor intensifica, biserica își va menține rolul în societate și consolida poziția politică, emigrația populației către Vest se va mari, criza din jurul anilor 2020 nu va aduce mare lucru, decât o ușoară reformă a aparatului de stat care va încerca să între pe criterii de performanță, însă fără să reușească. Să va începe construcția unei autostrăzi într-o zona istorică defavorizată, dar se va lungi excesiv și nu va ajută infrastructură la nivel național ci doar local. Spre sfârșitul din deceniul doi România va fi prinsă cu trecerea la EURO, și va exista o schimbare de regim politic, care va fi privită ca un fel de Revoluție de catifea, dar se va ajunge treptat la convingerea și constatarea că anume culoare politică a guvernării nu face diferența. Populația va săraci și mai mult, și segregarea economică între paturile sociale se va accentua, iar de abia la începutul deceniului trei problema îmbătrânirii accelerate și colapsul inevitabil al sistemului de pensii va trece pe agenda guvernamentală ca o prioritate națională, fiind dispusă să deschidă granițele și mai mult muncitorilor din Sud-Estul Asiei de proveniență non-musulmană care se vor face prezenți simțitor. Moldova va fi acceptată târziu în EU - cu MCV-uri suplimentare, uniunea statală românească nu se va întâmpla, însă granița Prutului va deveni simbolică, devenind o simplă verificare de buletin.

Din Bitcoin se va desprinde o nouă tehnologie, care era tot timpul acolo dar la care nu se gândea nimeni, care va facilita comerțul online și într-un mod descentralizat, dar în același timp reglementat. Facebook îi va scădea din dominație și vor apărea încă doi, trei jucători noi în online - cel puțin unul din ei va fi din China pe o platforma existentă care își va dezvolta content și funcționalități în limba engleză.