“Flow the Psychology of Optimal Experience”

“Flow the Psychology of Optimal Experience” (Flux. Psihologia fericirii) de Mihaly Csikszentmihalyi (1990)

– creierul are nevoie de timp de procesare. diferenţa între “2 gânduri” sau doi “biţi” de informaţie procesată este de minim 1/18 secunde. no less.
– vin 128 biţi per secundă. în 70 de ani de viaţă se procesează în medie 185 bilioane de biţi de informaţie. that’s all.
– conţinutul conştiinţei e o chestiune de atenţie. (teoria top-down) decât o dezvoltare spaţială conform evoluţiei (teoria bottom-up). ambele teorii putând exista în acelaşi timp.
– relaxarea nu este flow şi nu are cum să te facă fericit (pe termen mediu/lung). ai nevoie de provocare.
– fără un control al atenţiei conţinutul conştiinţei se duce automat către chestiuni negative şi de auto-apărare
– rahaturile pe care le gândeşti nu sunt TU, sunt doar un flow prost direcţionat. distanţarea asta între tine şi gândurile tale este începutul a multor tehnici de terapie. “it’s not me, sunt doar gândurile mele, hai să le schimb”.

– youth ţine de ‘pagini nescrise’ de aia e atât de dulce şi de consumat. older ţine de respect, companie şi atât.
– fără goals, viaţa se duce automat în jos (al treilea grafic din sinusoidele mele). saturaţia este un proces natural care se întâmpla de fiecare dată.
– pe la 25j totul era nou şi goals se făceau automat, dc nu te reinventezi, şi fără goals o pui
– persoanele care fac din rutină un joc, meta-joc whateva… reuşesc să i se sustragă (muncitorul de la uzina X – “hai să-mi bat recordul de piese asamblate pe linia auto”)

– cele două dileme ale jucătorului de tenis: rise challenges or rise skills, to be in za flow. cele doua extreme ale nereuşitei sunt: plictiseala (poor challenges) şi anxietatea/stresul (poor skills).
– clear goals AND! feedback (instant)
– pratyahara (retragerea în sine) şi dharana (concentrarea în/de sine) din Yoga, în drum spre Nirvana. tehnici de control atenţie / energie psihică.
– copiii sunt unele din cele mai ‘în flow’ persoane
– alcoolul şi sexul sunt cele mai cunoscute shortcut-uri de a ajunge în flow. şi ca orice shortcut, este o soluţie de moment.
– paradoxul satisfacţiei de flow: regăsirea sineului prin pierderea/abandonarea sa în preocuparea respectivă (as in kite-surfing). iar atunci percepţia timpului se deformează, în avantajul tău.

4 Comments

 Add your comment
  1. plus:
    – la munte fara ciment esti happy, dar fara hrana esti la fel de unhappy precum orice alt motiv ai fi la oras, so civilizatia do pays prin confort.
    – “but a child is rarely unhappy without a good reason”

  2. Foarte bun blog-ul! Felicitari! Toate articolele sunt foarte educative si cartile recomandate excelente. Informatii foarte utile….

  3. Simpatice, dar elaborate, utile si haios expuse concluziile tale. Spor la testarea si finalizarea gandurilor (prin rezume asteptat). Ah, si ne urnim pt ca putem. :-)
    Mentiuni:
    -relaxarea poate fi (la fel ca si respiratia, dealtfel) si activa, faci ce-ti place –> apare relaxarea, depinde de durata –> epuizare;
    -viata e un joc, si nu o rutina, a se “infrunta” in joaca;
    -flow-ul se cultiva/mentine de copil, intr-adevar. exista adulti “in the flow” fara a face eforturi mari, sunt asa pur si simplu pana la un punct cand se pierde datorita limitarilor societatii sau mai mult a unora emotionale repetate si profunde. Idei plutind printre sinapse. :-)

Leave a Comment

Your email address will not be published.