Postul din 8 mai 2022

Roma – aprilie 2022. Nu fu să fie – și nici nu știu dacă se va mai repeta în toamnă. (First) deployment failed. Nu am găsit un loc în care să-mi desfac laptopurile și să lucrez. Și scumpă Roma – scumpă. Pe stilul meu, evident.

Avem niște lecții de învățat:
A. să beau cafeaua în liniște ca ei
B. să învăț să mă îmbrac ca ei

Rezultate parțiale:
A. a) espresso se bea și din picioare, și pe fugă
A. b) iar când “iau loc” la bar o fac cu o indolență-nesimțire-egoism, mă-doare-n-pix, totul-pentru-mine de care eu mă dezic. Nu toți-toți, ci majoritatea. Am regăsit romanii așa cum găseam bucureștenii veritabili în ’90, cu îhhh.
A. c) Acum 2+ ani cafeaua în Roma mi s-a părut foarte bună. Asta pentru că Origo, Trofic, Bandit, VanFruct chiar și Five2Go etc. nu erau așa multe – la care adăugăm fenomenul de “ars de etape”, și cafeluța din Roma ajunge la cam un 60 de puncte. Adică doar satisfăcător. Iar cea de la Belvedere Trastevere la 65+ pentru de fapt are apa mai bună – că e aceiași tip de mașină și cam același sortiment de cafea peste tot.
B. Cum să nu te îmbraci bine când în jurul tău e plin de magazine cu profil de croitorie și la prețuri ok? O cămașă super-bună e undeva la 40-70 EUR, poate chiar mai puțin dacă cauți. Țoale bune cu ștaif undeva la 100 EUR. Pantofi minunați la prețuri bune. Păi cum să nu te îmbraci așa când ai și cu ce?

Nope, la Roma e de venit pentru pizza, morminte și făcut shopping în draci în Ringul I & II.

Apoi nu mi-a plăcut că nu am fost servit. În puține locuri mi s-a întâmplat asta. Dacă eram la bar și venea un italian lângă, cel de la bar se oprea – îl servea pe acela, și apoi se întorcea la mine. Viața de imigrant rămâne viață de străin printre străini. Le-am și căutat și am avut și pretenții, și am dat peste tot bacșiș generos.

Două faze de ținut minte:
1. măruntul aruncat la gunoi “cu zgomot” => și apoi m-au luat doar cu “signore, signore”. și toți smirna.
2. neloc la bar, încercat de două ori fără succes să ajung => împins involuntar pe una, și niciunul din jurul ei n-a schițat un gest sau să fi zis un pîs! în apărarea respectivei. niște momâi.

Eu nu vreau să trăiesc printre așa ceva. Nobody nikakda will. Toate orașele mari vor fi imperfecte, toate vor avea trafic (și praf, cât praf! în Roma – de mi s-au declanșat niște alergii nazal-respiratorii) și etc. Că nici la .ro nu-i bine? Nu e. Dacă aș putea lua din fiecare loc câte puțin, puținul ăla bun, și să fac orașul ăla-ăla-ăla – dar nu :) asta e o utopie.

Dar ce e bun în Roma? The jit – n-am avut așa tranzit bun de multe vreme. Mâncare sănătoasă. Și soare, mult soare. Insă când o dădea spre vara devenea prea mult, chiar – însă o vreme minunată per se.

Leave a Comment

Your email address will not be published.